Wanneer ik over het kerstdiner na ga denken dan weet ik al wat de groentengerechten zullen zijn. Rode kool en spruitjes. Niet altijd precies hetzelfde bereid, maar wel die twee groenten.
En natuurlijk stoofpeertjes. Maar die schaar ik nooit onder ‘groenten’. Dat heb ik nu wel gedaan, want ze mogen niet ontbreken.
Dus 11 groentegerechten voor het kerstdiner.
De keuze is reuze.
11 groentegerechten voor het kerstdiner

Spruitjes kook ik nooit. Ik rooster ze in de pan. Soms met wat spekjes, maar altijd met rozemarijn. Of ik maak ze op deze manier:

Rode kool maak ik wel altijd op dezelfde manier. Gewoon ouderwets. Dat kan niet misgaan.

De traditionele rode stoofpeertjes met bessenlikeur en kaneel.

En ik was ze eerlijk gezegd zelf ook vergeten, maar deze witte stoofperen doen niet onder voor hun rode broertjes! Net even weer iets anders dan anders. Vind ik voor de verandering ook leuk.

Deze aubergines met zwarte knoflook dressing heb ik jarenlang gemaakt. Iedere keer was het een succes. Het is iets totaal anders. Buiten dat hij bij het diner kan, misstaat hij ook niet bij een borrelplank of bij de gourmet.

Spinazie kan altijd. Die spinazie is snel klaar. Je roerbakt hem gewoon in de wok of hapjespan.

Gado gado. Deze Indonesische groenteschotel mag niet ontbreken in deze lijst. Ook deze groenten gaan prima bij de gourmet. Maak dan gelijk wat extra van de pindasaus.

Kimchi. Misschien niet zo voor de hand liggend, maar eenmaal zelf gemaakt en geproefd kan de koelkast niet meer zonder. Maak hem gerust nu al. Het wordt er alleen maar beter op. (Maak voor de zekerheid dan een extra pot, dan is er met kerst ook nog wat…)

Pico de Gallo. Dit past echt perfect bij gebakken of geroosterd vlees en vis. Het is fris en pittig en heeft een dosis zuren. Daarom is het ook een prima combinatie met gourmet.

Ze zijn niet altijd goed verkrijgbaar, maar onrijpe groene mango’s lenen zich uitstekend voor een salade. Knapperig en vol smaak.

Last but not least: Amerikaanse coleslaw. Of gewoon Nederlands: Koolsalade. Voordeel van koolsalade is dat hij alleen maar beter wordt naarmate hij langer staat. Dat kan gerust 3 dagen van te voren. Dus dat staat dan al klaar. Scheelt weer minder stress.

Meer inspriratie nodig? Volg mij dan op Pinterest.
Geef een reactie