• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Recepten / Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Aardappelen Budget Deeg Echt Eten Pasta en andere deegwaren Recepten Varkensvlees Wereldgerechten

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek. Ik kwam erop omdat ik dacht aan budget vriendelijke recepten.
Dat alles duurder is geworden is wel duidelijk. Ik ga het niet steeds over hebben, maar ik wil af en toe wel wat tips delen. Want niemand kan het nu goedkoper maken, maar kennis delen is altijd goed.
En het gaat evengoed om eten en dat past hier op mijn blog.

Nummer 1:
Ik kook vaak voor 2 dagen. Dit bespaart op energiekosten en ik hoef niet iedere dag uit te vogelen wat we moeten eten. Eerder maakte ik een heel weekmenu, maar ergens is dat uit mijn systeem geraakt. Evengoed wil ik daar wel weer naar toe.

Soms kook ik wel 2 dagen achter elkaar. Dan eten we bijvoorbeeld maandag gerecht A. Dinsdag kook ik gerecht B en eten we dat. Woensdag weer gerecht A en donderdag gerecht B.

Nummer 2:
Vooral gehakt leent zich prima om veel minder te gebruiken. Ik gebruik 500 gram gehakt voor 8 personen en soms nog wel iets meer. (Ja, ik heb zo’n gezin waar regelmatig mensen mee eten…) Dus saus voor de pasta, chili con carne, gehaktballetjes (ik maak ze gewoon een stuk kleiner) en ovenschotels. Overal gebruik ik 500 gram gehakt.

Nummer 3:
Restjes hergebruiken. Zoals het recept van vandaag. Gebruik gerust nog wat overgebleven aardappelen. Net te kort aan gewicht? Bak er een ui bij of gebruik nog een restje overgebleven groenten.

Nummer 4:
Last but not least: Zelf maken is vaak echt goedkoper. En ik snap dat niet iedereen tijd er voor heeft. Maar probeer in het weekend wat tijd vrij te maken om het één en ander te maken. Hieronder een lijstje van dingen die je prima zelf kan maken en heel goed in te vriezen zijn:

Tortilla’s (Gebruik ze voor wraps, enchilada’s of als roti plaat)
Rode kool. Een hele rode kool geeft heel wat porties.
Wraps van gistdeeg. Lekker om te vullen met groenten/ kaas/ vlees en/of gevogelte
Risolles. Lekker om als snack in huis te hebben. En ze lenen zich prima om restjes op te maken!
Pizzadeeg. De bolletjes kunnen goed verpakt (voor de tweede rijs) in een plastic zakje prima ingevroren worden.
Lahmacun. Eenmaal uit de pan laten afkoelen en invriezen. Opwarmen in de magnetron, beleggen met groenten en klaar ben je. Voor de knoflooksaus gebruik ik dit recept en laat de munt weg.

Benieuwd naar nog meer budget vriendelijke recepten? Volg mij dan op Pinterest!

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Deze dumplings lijken een beetje op de Italiaanse ravioli. Met de vulling kun je eindeloos variëren.
No ratings yet
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 55 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oost Europees
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 grote koekenpan” class=”wprm-recipe-equipment-link”>grote koekenpan
  • 1 schuimspaan
  • 1 Pollepel
  • 1 Grote kookpan
  • 1 Mes
  • 1 Snijplank
  • 1 deegroller
  • 1 uitsteker (diameter +/- 10 cm) of gebruik een glas
  • vershoudfolie

Ingrediënten
  

  • 450 gram bloem
  • 300 milliliter water
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels (olijf)olie

Vulling

  • 450 gram aardappelpuree gebruik gerust overgebleven aardappel
  • 200 gram geraspte kaas
  • peper en zout, naar smaak

Om te serveren

  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • 50 gram boter
  • 1/2 bakje bieslook fijn gesneden

Instructies
 

  • Meng de aardappelpuree met de geraspte kaas en breng op smaak met peper en zout.
  • Smelt de boter in een grote koekenpan.
  • Bak in de boter de spekreepjes op zacht vuur krokant en bruin.
  • Haal de pan met spekreepjes van de hittebron en zet weg tot later gebruik.
  • Kneed van het bloem, water, zout en olie een deeg. Dit kan met een machine, deeghaken met mixer of op de hand. Het deeg mag niet plakken.
  • Verdeel het deeg in 3 of 4 stukken. Dek het deeg dat niet gebruikt wordt af met wat vershoudfolie.
  • Rol het deeg uit toto ongeveer 3 millimeter dik.
  • Steek uit het deeg rondjes met de uitsteker (of een glas).
  • Schep een beetje van de aardappel-kaas vulling op de helft van de deegcirkel.
  • Maak 1 kant van het deeg nat met wat water en vouw het deeg dicht zodat er een halve maan ontstaat.
  • Druk de randen goed aan anders springen ze open bij het koken.
  • Ga zo door tot al het deeg en vulling op is.
  • Dek de pierogi af met wat vershoudfolie.
  • Vul een grote pan met water en voeg wat zout toe.
  • Breng de pan met water aan de kook en laat het zachtjes koken.
  • Zet de pan met spekreepjes weer op de hittebron en laat deze warm worden.
  • Kook nu de pierogi in porties in het kokende water.
  • Zodra ze boven komen drijven nog 2 minuten doorkoken.
  • Schep de pierogi uit het water met een schuimspaan en voeg ze toe aan de pan met spekreepjes.
  • Ga zo door tot alle pierogi op is.
  • Warm de pierogi in de pan met spekreepjes tot ze allemaal door en door warm zijn.
  • Verdeel de pierogi over 4 borden.
  • Bestrooi met de bieslook en schep er een lepel zure room bij. Serveer direct.

Notities

Met de vulling kan je bijna eindeloos variëren. Hieronder een paar voorbeelden:
  • Vervang de geraspte kaas door witte kaas, feta of Hüttenkäse
  • Voeg gebakken stukjes champignons toe aan het aardappel-kaas mengsel
  • Vervang de kaas/ of voeg gebakken uien toe aan het aardappel-kaas mengsel
  • Kipgehakt (of fijn gesneden overgebleven kippenvlees) met boterham (zonder korst). Mengen en met wat kippenbouillon (of water) tot een pasta
  • Fijn gesneden zuurkool met zuurkoolspek of gemengde paddenstoelen
  • Restjes rund of varkensvlees met aardappelpuree of boterhammen (zie kip)
Trefwoord aardappel, bieslook, bloem, boter, deeg, gerookte spekjes, kaas, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ook lekker:

  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Aziatische vissoep met kabeljauw
    Aziatische vissoep met kabeljauw
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Thaise kokos-kippensoep Tom Kha Kai
    Thaise kokos-kippensoep Tom Kha Kai

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


Reageer

« Aziatische vissoep met kabeljauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over Es

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees meer…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 137 andere abonnees

Budget!

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Aziatische vissoep met kabeljauw

Aziatische vissoep met kabeljauw

Thaise kokos-kippensoep Tom Kha Kai

Thaise kokos-kippensoep Tom Kha Kai

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}