Kaneel broodjes Zeeuwse bolussen zelf bakken recept
Auteur: 
Recept soort: Zoet, zoeter zoetst
Keuken: Hollandse
Voorbereiden:: 
Kooktijd:: 
Totale tijd:: 
Serves: 10 Zeeuwse bolussen
 
Zeeuwse bolussen zijn luchtige kaneelbroodjes. Met dit recept maak je ze heel simpel zelf. Lekker bij de thee.
Wat ik heb gebruikt:
Zo maak ik het:
  1. Kneed van de bloem, gist, melk en ei een soepel deeg. Dit kan in de machine, met de deeghaken van de handmixer of met de hand.
  2. Is het deeg iets te droog, doe er dan een klein beetje melk bij. Is het te nat/ plakkerig? Dan iets bloem erbij.
  3. Meng dan beetje bij beetje de roomboter door het deeg.
  4. Wrijf een grote kom in met wat olijfolie of wat boter.
  5. Leg het deeg in de kom en dek het af. (Ik doe dit met douchemuts, maar een stuk vershoudfolie gaat ook prima.)
  6. Laat het deeg nu ongeveer 45 minuten rijzen op kamertemperatuur. Het deeg moet in volume zijn verdubbeld.
  7. Zet een ovenschaaltje met water in de oven.
  8. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
  9. Meng de basterdsuiker met de kaneel en citroenzest.
  10. Duw het deeg iets plat en verdeel het in gelijke 10 stukjes.
  11. Rol alle stukjes deeg uit tot een rolletje. Soms gaat dat niet in 1 keer, wacht dan even een paar minuten. Dan zijn de gluten weer ontspannen.
  12. Bekleed een bakblik met een stuk bakpapier.
  13. Leg het stukje deeg in het bakje met het suiker kaneel mengsel. Rol het stukje deeg erdoor zodat het helemaal bedekt.
  14. Rol nu ieder stukje deeg op tot een rondje zoals te zien is op de foto.
  15. Doe dit met alle stukjes deeg.
  16. Schuif nu het bakblik in de oven.
  17. Bak de Zeeuwse bolussen in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar.
  18. Haal de bolussen uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen.
Recipe by Es' Factory at https://es-factory.nl/blog/2016/10/kaneel-broodjes-zeeuwse-bolussen-zelf-bakken-recept/