Challah Joods brood zelf maken Pasen recept
Auteur: 
Recept soort: Brood bakken
Keuken: Joodse
Voorbereiden:: 
Kooktijd:: 
Totale tijd:: 
Serves: 1 Joods paasbrood
 
Dit feestelijke Joodse Paasbrood bak je gewoon zelf in je eigen oven. Prachtig voor op de tafel voor ontbijt, brunch of lunch.
Wat ik heb gebruikt:
  • 500 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist (zakje, korrels)
  • 30 milliliter (olijf)olie
  • 2 grote eieren
  • 2 eidooiers
  • 190 gram water
  • 1 eiwit, om mee te bestrijken
  • sesamzaadjes voor garnering
Zo maak ik het:
  1. Doe, in een grote kom de bloem, suiker, zout, gist, (olijf)olie, eieren en de eidooiers.
  2. Giet er het grootste deel van het water bij en kneed (met handen of machine) er een soepel deeg van. Eventueel iets meer water toevoegen wanneer het deeg iets te droog blijft. En eventueel iets meer bloem wanneer het deeg te plakkerig is.
  3. Vet een kom in met wat olie.
  4. Vorm een bol van het deeg en leg het in de kom.
  5. Draai het deeg een keer om zodat de bovenkant bedekt is met een beetje olie.
  6. Laat het deeg in ongeveer een uur rijzen. Het deeg moet twee keer zo groot zijn geworden.
  7. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  8. Verdeel het brood in drie of vier gelijke delen.
  9. Vorm lange strengen van het deeg.
  10. Vlecht de strengen deeg tot een groot brood.
  11. Leg het brood op een bakblik bekleed met bakpapier.
  12. Bestrijk het brood met het eiwit.
  13. Dek het brood losjes af met een stuk vershoudfolie of plastic.
  14. Laat het brood nu nog een uur rijzen. Het moet bijna 1,5 keer zo groot zijn geworden.
  15. Bestrooi het brood met sesamzaadjes.
  16. Schuif het brood in de oven en bak het in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Draai eventueel het bakblik met brood om wanneer het brood niet egaal bruin wordt.
  17. Haal het brood uit de oven en leg het op een rek om af te koelen.
Recipe by Es' Factory at https://es-factory.nl/blog/2017/04/challah-joods-brood-zelf-maken-pasen-recept/