Recept Indonesische spekkoek
Auteur: 
Recept soort: Zoet, zoeter zoetst
Keuken: Indonesische
Voorbereiden:: 
Kooktijd:: 
Totale tijd:: 
Serves: 1 spekkoek
 
Spekkoek. Die maak je gewoon zelf thuis. Het is even een werkje maar dan heb je meer dan genoeg spekkoek voor lange tijd. Vriest prima in.
Wat ik heb gebruikt:
  • 750 gram boter, op kamertemperatuur (geen margarine, please….)
  • 200 gram bloem
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 16 eieren
  • snuf zout, om de eiwitten mee stijf te kloppen
  • Kruiden:
  • 1 theelepel kardemom (gemalen)
  • 2 theelepels nootmuskaat (gemalen)
  • 2 theelepels kruidnagel (gemalen)
  • 4 theelepels kaneel
  • Extra: drie grote kommen, vel bakpapier en een springvorm van 28 cm Ø
Zo maak ik het:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder en bovenwarmte, geen hete lucht!)
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (ik klem dat tussen de bodem en de ring en knip het wat bij.)
  3. Splits de eieren in twee grote kommen. Eiwit in 1 kom, eigeel in de andere kom.
  4. Klop de eiwitten stijf met een snuf zout.
  5. Mix met de mixer de boter tot hij wittig ziet. Doe dit in de grootste kom die beschikbaar is.
  6. Klop de eigelen één voor één door de boter.
  7. Voeg dan de suiker door en mix alles goed door.
  8. Als laatste de bloem in gedeeltes door het boter mengsel mixen.
  9. Maak er een glad beslag van.
  10. Vouw dan met een spatel de stijf geslagen eiwitten door het beslag.
  11. Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
  12. Meng door 1 deel alle kruiden.
  13. Schep nu een heel dun laagje van het donkere beslag op de bodem van de springvorm. Spreid het een beetje uit met de achterkant van een lepel.
  14. Bak de laag beslag in ongeveer 4 tot 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  15. Haal de springvorm uit de oven en schep een dun laagje van het witte beslag (zonder de kruiden) over de eerste laag.
  16. Bak deze laag ook in 4 tot 5 minuten.
  17. Doe dan weer een laagje van het donkere beslag in de springvorm en bak deze weer 4 tot 5 minuten.
  18. Ga zo door tot al het beslag op is.
  19. Let op, soms komt het beslag wat omhoog, dit is niet erg. Wacht dan heel even het zakt dan gewoon weer in.
  20. Zodra al het beslag op is de springvorm uit de oven halen en af laten koelen. Laat hem echt goed afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
Recipe by Es' Factory at https://es-factory.nl/blog/2014/11/recept-indonesische-spekkoek/