Ga terug
–+ servings

Recept rendang van Es

Es
Rendang. Indonesisch pittig en kruidig gesudderd rundvlees. Het recept zoals ik dat al jaren maak.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesische
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg rundvlees stoofvlees, in grove blokken gesneden
  • 3 grote uien grof gesnipperd
  • 7 teentjes knoflook
  • 7 tot 10 rode lomboks kleine pepertjes die erg heet zijn, neem voor een iets minder pittige variant Spaanse pepers en ontdoe die van de zaden en zaadlijsten
  • 1,5 theelepel koenjit geelwortel en ook wel kurkuma genoemd
  • 2 theelepel laos
  • 6 kemiries zogenaamde 'wasnootjes', verkrijgbaar bij de toko
  • 1 stuk verse gember zo groot als een duim en geschild en in plakjes gesneden
  • 2 stengels sereh licht gekneusd
  • 4 salamblaadjes een soort laurierblaadjes te koop bij de toko
  • 4 djeroek poeroetblaadjes citroenblad
  • 1 blok santen geconcentreerde kokos, tegenwoordig in iedere supermarkt te verkrijgen
  • zout naar smaak

Instructies
 

  • Maak een bumbu (kruidenpasta) door de uien, knoflook, lomboks, koenjit, laos, kemiries en gember fijn te malen. Dit kan in een keukenmachine, in het bakje met messen van de staafmixer of (ouderwets) in de tjobek.
  • Verhit een scheutje olie in een pan met een dikke bodem.
  • Fruit hierin de bumbu 5 tot 10 minuten aan op half hoog vuur.
  • Giet dan 1 liter water bij de bumbu en leg het blok santen erin.
  • Draai het vuur hoog en laat aan de kook komen. Draai het vuur laag wanneer het kookt en laat de santen smelten.
  • Voeg het vlees, sereh, salamblaadjes en de djeroek peroet toe.
  • Draai het vuur weer hoog en laat aan de kook komen.
  • Zet, zodra alles aan de kook is gekomen de pan op een klein pitje, het liefst met een vlamverdeler. Laat nu de rendang, zonder deksel en door af en toe te roeren mals worden. Dit duurt 2 tot 3 uren.
  • Proef en breng op smaak met zout.
  • Kijk of er iets meer water bij moet naar smaak. Persoonlijk hou ik van rendang die iets droog is, maar ja, smaken verschillen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!