Ga terug
+ servings

Cupcakes met Zwitserse botercrème recept

Es
Basisrecept voor zowel cupcakes als Zwitserse botercrème. Lekker voor een feestje, of gewoon op een zondagmiddag! Leuk om te maken, nog leuker om te versieren.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Zoet, zoeter, zoetst
Porties 24 cupcakes

Ingrediënten
  

  • 260 gr bloem
  • 9 gr bakpoeder
  • 5 gr baksoda
  • 5 gr zout
  • 4 eieren
  • 170 gr suiker
  • scheutje vanille extract
  • 100 ml olijfolie
  • 100 gram gesmolten boter
  • 250 ml melk
  • 1 theelepel citroen
  • Voor de Zwitserse botercreme:
  • 125 gr eiwit
  • 250 gr suiker
  • 500 gr boter kamertemperatuur

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Zet het cupcakebakblik klaar met papieren vormpjes er in.
  • Zeef de bloem en meng dit met de bakpoeder, baksoda en zout.
  • Klop de 4 eieren los, terwijl je de suiker toevoegt. Klop als laatste het vanille extract er doorheen.
  • Meng de melk met het citroensap.
  • Mix op lage stand de melk, en het bloem in delen door de eieren heen. Mix als laatste de boter en de olie door het beslag.
  • Vul de cupcakevormpjes voor 2/3e met het beslag.
  • Bak af in 15-20 minuten.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen alvorens ze te versieren.
  • Voor de Zwitserse botercreme:
  • Zet een pan met water op het vuur en zet een kom op de pan. De kom mag het water niet raken.
  • Doe het eiwit en het suiker in de kom. Blijf dit constant roeren.
  • Breng de temperatuur tot 73 graden celsius of tot het suiker helemaal opgelost is in het eiwit. Wrijf het eiwit tussen twee vingers om te voelen of je nog korrels suiker voelt.
  • Als het suiker opgelost is, klop dan de eiwitten stevig op. Dit duurt wel even, de punten moeten stijf blijven staan als de garde er uit wordt getild.
  • Laat de eiwitten afkoelen tot kamertemperatuur. Schep na een paar minuten even de eiwitten om zodat ze wat sneller afkoelen.
  • Mix nu 1/3e van de boter door de eiwitten. Schraap ook even langs de randen zodat alle eiwit meegenomen wordt.
  • Spatel de rest van de boter door de eiwitten.
  • Versier je cupcakes met de botercrème.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!